na obisku pri predsedniku g. Pahorju

Lajšanje kronične bolečine - POLHDelovna skupina za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji, ki deluje v okviru Zbornice – Zveze v zadnjem letu intenzivno izpostavlja problem v povezavi s kronično bolečino, ki ni ustrezno lajšana. Ta predstavlja velik zdravstveni in družbeni problem na svetovni ravni. V razvitem svetu kronično bolečino opisuje približno 20 odstotkov ljudi. V Sloveniji zaradi kronične bolečine trpi 22 odstotkov prebivalstva med 18. in 75. letom, kar pomeni, da prizadene enega od štirih odraslih Slovencev. Povprečna starost ljudi s kronično bolečino je 49 let, zanjo pa povprečno trpijo kar 4,8 let. Močna kronična bolečina (jakost 8–10 na lestvici 0–10) se v Sloveniji pojavlja v 11 odstotkih, kar nas uvršča na drugo mesto med 13 evropskimi državami (Utrip, december, januar 2020/21).

Strokovna sekcija je z namenom ozaveščanja o učinkovitem obvladovanju bolečine predstavila akcijo, namenjeno tako zdravstvenim delavcem kot bolnikom. V ta namen pripravlja izobraževanja za izvajalce zdravstvene in babiške nege. K aktivni udeležbi na njihovem zadnjem izobraževanju v aprilu 2021 sta bili v okviru Doma Tisje povabljeni zaposleni Irena Špela Cvetežar in Silva Dremelj. Predstavili sta obvladovanje kronične bolečine na področju socialno varstvenih zavodov in večletne aktivnosti Doma Tisje na tem področju.

Izpostavili sta, da je na tem področju vizija delovanja Doma Tisje strateški cilj, ki so ga pred več desetletji zaposleni sprejeli kot način dela in to je, da naj bo starost brez bolečin. V tem kontekstu so bila sprejeta tudi načela delovanja, ki stanovalca postavljajo v središče svojega delovanja. Njegovo izražanje bolečine se sprejema kot verodostojno/neprimerljivo na podlagi katerega se izvedejo nadaljnje aktivnosti. Pomembno delovanje na tem področju je kontinuirano spremljanje področja obravnave bolečine pri posameznemu stanovalcu, celostni pristop, timsko sodelovanje ter vključevanje svojcev. Kot način izboljševanja dela na tem področju pa je analiza posameznih primerov, iskanje kritičnih točk in sprejemanje izboljšav.

Za doseganje strateškega cilja, »starost brez bolečin«, v Domu Tisje potekajo stalna izobraževanja s področja obvladovanje bolečine in paliativne oskrbe. Pri analizi izobraževanj v zadnjih desetih letih smo ugotovili, da so se zaposleni udeležili vseh slovenskih kongresov paliativne oskrbe in se usposabljali na izobraževanjih v izvedbi Onkološkega inštituta Ljubljana in Zbornice-Zveze. Prav tako smo uspeli za področje paliativne oskrbe starostnika v okviru projekta Munera izobraziti zaposlene, ki delajo na različnih delovnih mestih. Projekt omogoča brezplačno usposabljanje in vrhunske strokovne izvajalce (Mateja Lopuh, Marija Hribar in Mojca Kotnik v organizaciji Srednje zdravstvene šole Ljubljana). Tako nam je od 2019 do 2020 uspelo 30 urno usposabljanje izvesti za 50 zaposlenih. Prav tako že celo desetletje intenzivno izvajamo lastna izobraževanja za zaposlene v izvedbi strokovnih sodelavcev Doma Tisje (Vida Lukač, Branka Pihler in Irena Špela Cvetežar).

Zaposleni Doma Tisje sodelujemo s stroko zdravstvene in babiške nege pri ozaveščanju širše populacije, ki v predstavlja štiri korake za obvladovanje in učinkovito lajšanje bolečine »POLH«, kar pomeni: Prepoznaj – Oceni – Lajšaj – Hitro in podpiramo naprezanja, da v slovenskem prostoru ne bi prihajalo do trpljenja bolečine po nepotrebnem.


Silva Dremelj, namestnica direktorice za ZDO

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.