na obisku pri predsedniku g. Pahorju

                                   Naziv projekta: »Covid-19 – Prenova enote Grajske gospe matičnega Doma Tisje za izboljšanje bivalnega standarda«

 

spletna stran EU Skladi

Namen projekta: je investicija v prenovo enote Grajske gospe matičnega Doma Tisje in s tem reševanje kritičnih razmer ter zagotavljanje ustreznih standardov za stanovalce in zaposlene. Z izvedbo investicije se bodo izboljšali bivalni pogoji, omogočila primerna oskrba in nega ter preprečevanje okužb v morebitnih novih epidemijah.

Cilji projekta: je zmanjšanje števila tri in več posteljnih sob (projekt vključuje 7 več posteljnih sob) in preureditev prostorov v dvoposteljne sobe. V sobe so bodo vgradile kopalnice ter vzpostavile možnosti za čiste in nečiste poti in organizacijo rdeče in sive cone v primeru nove epidemije.


Finančna podpora: Nepovratna finančna sredstva, v višini 623.932,93 EUR, za naložbo zagotavlja Republika Slovenija MDDSZEM oz. Evropska unija Sklad za regionalni razvoj v okviru odziva Unije na pandemijo Covid-19. Sofinanciranje pomeni 100% celotnih upravičenih stroškov projekta.


Naziv projekta: Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okoljaTrajanje projekta: februar 2021 – december 2022
Nosilec projekta: Zeliščna kmetija Hanuman, Tomaž Mulej – dopolnilna dejavnost na kmetiji
Partnerji projekta: Dom Tisje, Društvo Lojtra
Skupna vrednost projekta brez DDV: 42.389,69 EUR, od tega vrednost sofinanciranja EKSRP 25.944,74 EUR

Opis projekta:

Projekt Aromaterapija in zelišča za zdravje in vitalnost domačega okolja povezuje partnerje, ki se želijo še bolj poglobiti v zelišča in njene pripravke. Zeliščna kmetija Hanuman, Dom Tisje in Društvo Lojtra so pripravili projekt, s pomočjo katerega bodo pridobili nova znanja in ga uporabili vsak pri svojem nadaljnjem delu bodisi s starejšimi, mladimi ali za razvijanje novih izdelkov. Ponudili ga bodo tudi širše v lokalnem okolju v obliki izobraževanj.

V okviru projekta bo izvedeno poglobljeno izobraževanje iz aromaterapije. Udeleženci bodo opravili izpit in pridobili Nacionalno poklicno kvalifikacijo aromaterapevt. S pridobljenim znanjem bodo v domu starejših izboljšali oskrbo svojih varovancev, saj se uporaba eteričnih olj kaže kot zelo učinkovit in prijazen način nege predvsem dementnih ali drugače obolelih starejših občanov. V društvu Lojtra bodo poleg nove poklicne možnosti dobili znanje, ki ga bodo uporabili pri svojem delu z mladimi in otroci pri izvajanju njihovih izobraževanj. Na Zeliščni kmetiji Hanuman pa bodo s pridobljenim znanjem oblikovali nove lokalne naravne izdelke, pridobljeno znanje pa bodo delili naprej v obliki delavnic.

S pomočjo projekta bo prišlo do obnove in nadgradnje zeliščnih vrtov. V skupnostnem vrtu, za katerega skrbi društvo Lojtra, bodo zasadili novo zeliščno gredico. V domu starejših občanov in na zeliščni kmetiji Hanuman bo prišlo do obnove obstoječega zeliščnega vrta. V domu bodo poleg tega zasadili tudi večja korita z novimi sadikami zelišč. Na zeliščni kmetiji Hanuman pa bodo z vzpostavitvijo večjega zeliščnega vrta v nadaljevanju ljudem v lokalnem okolju lahko ponudili možnost nakupa sadik zelišč.

Pridobljeno znanje bodo partnerji delili skozi izvedbo delavnic in predavanja, ki bodo namenjena širši lokalni publiki. Zaposlene v domu Tisje, ki bodo osvojile aromaterapevtski naziv, bodo pripravile predavanje za ostale uslužbence doma Tisje, ter tako prenesle naprej znanje, ki bo najbolj uporabno pri negi starejših.

Organiziran bo tudi »vikend aromaterapije«, kjer bodo partnerji podelili uporabno znanje, ki bo pridobljeno na obsežnem izobraževanju. Dogodek bo odprt za širšo lokalno javnost. Tako bodo za širšo publiko priskrbljena dodatna znanja, ki so pri delu z eteričnimi olji zelo pomembna za ohranjanje varnosti. Eterična olja namreč sodijo med nevarne kemikalije in zahtevajo primerno predznanje – še posebej sedaj, ko so vse bolj priljubljena in uporabljena.

Cilji:

Povečanje inovativnosti in kreativnosti;
povečanje lokalne samooskrbe s hrano;
izboljšanje kakovosti bivanja;
izboljšanje kakovosti in števila lokalnih storitev;
izboljšanje biotske in krajinske raznovrstnosti;
izboljšanje znanj in kompetenc podeželskih akterjev.

Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:


Tečaj aromaterapije in opravljanje izpita za poklic aromaterapevt za 9 oseb;
ureditev zeliščnih vrtov na Zeliščni kmetiji Hanuman, na skupnostnem vrtu in domu starejših občanov Tisje;
praktične delavnice v domu starejših občanov;
izobraževanje v sodelovanju z uporabniki društva Lojtra;
izobraževanje za ostale uslužbence Doma Tisje;
vikend aromaterapije za širšo publiko;
ogled dobre prakse;
razvoj novih izdelkov in storitev Zeliščne kmetije Hanuman.

Rezultati:

Pridobljena nacionalna poklicna kvalifikacija aromaterapevt – 9 oseb;
novo vzpostavljen skupnostni zeliščni vrt;
ureditev vrtička v domu starejših občanov Tisje, zasaditev zeliščnih loncev v domu;
izvedba 6 delavnic v domu starejših občanov Tisje s prikazom izdelovanja zeliščnih pripravkov;
izvedba 1 predavanja za širšo javnost;
izvedba 1 delavnice na skupnostnem vrtu;
prenos znanja o zeliščih in njihovi uporabi na zaposlene v domu Tisje;
prenos znanja o zeliščih in aromaterapiji na vikendu aromaterapije;
ogled dobre prakse – obisk mladih na Zeliščni kmetiji Hanuman;
razvoj novih izdelkov in storitev Zeliščne kmetije Hanuman.


Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.