Zgodovina


Sestavni del kompleksa Doma Tisje je prijazna graščina. Graščina stoji na majhnem gričku, pod njo so gospodarska poslopja, ki skupaj tvorijo krajinsko celoto. Po zgodovinskih podatkih so bili prvi znani lastniki gospodje Strassern z Rožeka na Dolenjskem. Celoten kompleks naj bi zgradili že pred letom 1578. Leta 1672 jo je kupil znameniti slovenski učenjak, zemljepisec in zgodovinar Janez Vajkard Valvasor, ki je graščino leta 1689 prodal zaradi finančnih problemov .

Graščino so imeli v lasti še številni drugi lastniki. Pred 2. svetovno vojno je bila graščina v lasti družine Medica.

Po vojni so graščino in posest nacionalizirali in 16. novembra 1946 namestili v njej prvih 33 stanovalcev – to je bil začetek delovanja doma Tisje in začetek skrbi za starejše na tem področju. Za njihovo bivanje so uredili staro graščino in obstoječa gospodarska poslopja, do leta 1975 je v njem živelo tudi do 100 stanovalcev. Dom je uporabljal za izvajanje svoje dejavnosti tudi ostale objekte.
Graščina in gospodarska poslopja so sedaj obnovljena in predstavljajo pravo malo vas, ki je namenjena skrbi za starejše.


Leta 1976 so zgradili nov objekt (prizidek) za 123 stanovalcev in nato leta 1982 še enega namenjenega upravi ter fizioterapiji in delovni terapiji. Skupno ima dom Tisje sedaj 193 namestitvenih mest.


Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.