na obisku pri predsedniku g. Pahorju
Pomladno prebujenje prinaša upanje in veselje

Ime meseca aprila izhaja iz latinske besede »aperive,« kar pomeni »odpreti.« Nanaša se na pomladno prebujenje in rast rastlin.
Velikonočno presenečenje Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje, gospe Milene Dimec in klovna Tineta iz Društva Rdeči noski sta nas prijetno presenetili, še bolj povezali, razvedrili ter nam vlili novega upanja za življenje v prihodnosti.
Praznik Velike noči ima korenine že v judovstvu in v starih poganskih navadah, na takšen način slavimo pomlad še danes. Velikonočno praznovanje v domu nas je opomnilo v moč življenja nad smrtjo, oziroma življenje po življenju.

Knjiga nas budi k lastnemu duhovnemu življenju in resnica nam je največji ideal, ki se mu približujemo z napredovanjem misli in z močjo srca. Posegli smo po knjižnih policah Knjižnice »Ob potoku« in se sprostili v popolnem duševnem in telesnem miru.

V sodelovanju s Slovensko filantropijo, v okviru Dneva za spremembe- »Premagajmo osamljenost« smo sodelovali s člani Društva upokojencev Litija, Šmartno in Gabrovka, v projektu Starejši za starejše. Razvedrili smo se ob prijetni glasbi, se sladkali in prejeli zanimiva darila s čudovitimi izreki, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Razvojni center Srca Slovenije je organiziral zaključno konferenco projekta MINE TOUR. Dogodek smo spremljali preko Zooma in si  ogledali zanimivo in poučno predstavitev domačega rudnika svinca Sitarjevec.

Veseli nas, da bomo stanovalcem lahko ponudili še eno obliko povezovanja z naravo. V okolici doma urejamo Medoviti park. Poti so tlakovane, zasaditev je deloma že uresničena. V delu je tudi kapelica ter zasaditev drugih okrasnih rastlin in dreves, ki bodo vabila obiskovalce k iskanju miru v objemu narave.

S popolnim zaupanjem hitro sledimo notranjim spodbudam in uživamo v vsem česar se lotimo, saj je življenje skrivnost, ki se vsakemu kaže po svoje in le sproti. Zato si pomagamo med seboj in se imamo radi. Saj se le drug z drugim skupaj, učimo živeti to življenje.

Aprilsko veselje


Narava se je obarvala v barve novih začetkov, ki s sladim vonjem obljubljajo nove dogodivščine.
Tudi mi smo se »odprli« novemu upanju in veselju, ki ga prinašajo velikonočni prazniki.

Na kreativni delavnici smo se lotili okraševanja pirhov. Še vedno jih najraje okrasimo z rastlinicami in skuhamo v čebuli. Nastali so različni naravni motivi, ko pa smo pirhe namazali s slanino, so res zasijali v vsej svoji lepoti. V hiši je zadišalo po kuhani šunki in počasi so se v košare po enotah nabirale dobrote za praznike.

Blagoslovi velikonočnih jedi so potekali v soboto, 3. aprila. Na vsaki enoti smo s pomočjo gospodinj lepo okrasili mize in nanj položili dobrote. Skupaj, kot družina, smo se zbrali in z veseljem pričakali gospoda župnika ter gospoda kaplana iz Litijske župnije, ki sta opravila blagoslove po enotah. Tako smo se pripravili na največji krščanski praznik in goreče pričakovali vstajensko jutro.
Velika noč je tudi letos potekala z vstajenskimi mašami po televiziji, a dan so nam polepšale lepe želje, darilca in obiski najdražjih. Ob velikonočnem zajtrku smo si stisnili roke in si zaželeli, da nas vera v zmago življenja nad smrtjo nikoli ne bi zapustila.

Preko spleta smo se spet udeležili koncerta glasbene šole Zagorje ob Savi, raziskovali Sitarjevec, »švicali« ob jogi in si ogledali naš zlati, stari film Kekec, ki nas je spomnil, da je »dobra volja« še vedno »najbolja«.

Dan za spremembe smo v enoti Litija obeležili v soboto, 17. aprila. Letos je potekal pod naslovom Premagajmo osamljenost. Da bi vzpodbujali k prostovoljstvu, s pomočjo katerega bi tudi lahko premagovali osamljenost, smo se zbrali na domskem vrtu. Ob prigrizkih, napitkih in dobri družbi, smo bili deležni mnogih bogatih misli in lepih želja. Skupaj z glasbeniki smo zapeli in celo sonce je posijalo za tisti čas! Z željo, da nihče na svetu ne bi bil osamljen smo si obljubili, da bomo še bolj pozorni drug na drugega.
Delovanje enote Litija s poudarkom na organizaciji dela gospodinjskih skupin smo predstavili direktorici DSO Kamnik, ga. Maji Gradišek, ki nas je obiskala z ekipo sodelavcev. Silva Dremelj in Irena Špela Cvetežar sta članicam in članom slovenskega združenja medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov predstavili obvladovanje bolečine v Domu Tisje. V obeh domovih potekajo interna izobraževanja zaposlenih na področju sistema HACCP (izvajalec Matevž Lamovšek), varstva pri delu (zunanji sodelavec Luka Černič), komunikacije, skupin za samopomoč (Frančiška Pinoza), o sistemu čiščenja (zunanja sodelavka Judita Grenko) in o kongruentni odnosni negi (Irena Špela Cvetežar). Za novo zaposlene smo izvedli tudi uvajalni seminar, kjer jim predstavimo dom in jih poučimo o kulturi komuniciranja, preprečevanju bolnišničnih okužb, pravilni drži pri delu, bolezni demenca in tehnikah aktivnosti za osebe z demenco.
Svetovni dan knjige se obeležuje 23. aprila. Praznovali smo ga cel teden, z dobrimi knjigami v rokah in z bralno uro na varovani enoti. Lahko rečemo, da mnogi naši stanovalci s knjigo preživijo veliko časa. Ob prebiranju lahko na krilih domišljije potujejo po svetu in marsikaj doživijo. Knjige so odlične za trening možganov in preganjanje dolgčasa. Bogastvo, ki se skriva v njih, nam sive trenutke obarvajo v pisano mavrico različnih občutkov ter misli. Zato smo ob tem dnevu res iz srca hvaležni za naše »prijateljice« knjige.

Svetovni dan plesa je 29. aprila. To gibanje ob glasbi je neskončen vir ustvarjalnosti, dobrega počutja, telesnega in duhovnega izražanja telesa. In s starostjo se možnost plesanja ne konča, le predrugači se in ostaja v okvirih zmožnosti posameznika. Kljub temu pa osrečuje in širi dobro energijo. Na enoti Rožmarin smo se s tem čarobnim gibanjem ob glasbi dodobra ogreli, razmigali in naužili dobre volje!

Vsem želimo lepo pomlad in obilo novega upanja!

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.