na obisku pri predsedniku g. Pahorju

SNOEZELEN - MULTISENZORNA SOBA V DOMU TISJE


V domu smo zelo veseli prostora, pravzaprav čarobne sobe, ki smo jo uredili konec preteklega leta. Ima ime SNOEZELEN, gre za besedno zloženko iz dveh nizozemskih besed: vohati in dremati. Koncept so razvili na Nizozemskem, kjer so uredili tudi prvo senzorno sobo, potem pa se je koncept hitro razširil tudi v druge države. V domu, v matični enoti v Črnem Potoku, smo snoezelen uredili v grajskih prostorih, prvi uporabniki pa so blagodejne učinke spoznali v mesecu februarju 2017.

                                        

Gre za multi - senzorno okolje, za prostor, kjer stanovalci lahko uživajo v različnih čutnih izkušnjah in s tem dobijo nežno stimulacijo čutov (tip, sluh, vid, okus, vonj in gib) po kontrolirani poti pod vodstvom terapevta. Stimulacija je lahko povečana ali znižana, odvisno od interesov oziroma terapevtskih potreb uporabnika. Takšni prostori, ki imajo tudi vso potrebno opremo, ponujajo vrsto aktivnosti, ki so lahko senzorično stimulativni ali pomirjujoči. Soba je ločena od zunanjih, motečih dejavnikov in vsebuje različno opremo, ki lahko stimulira vse čute: solarni projektor, ki predvaja različne tematske slike, barvna optična vlakna (za stimulacijo vida), distributer arome (za stimulacijo vonja), vodno posteljo in masažni stol (za stimulacijo giba), številne taktilne pripomočke, opremo za ustvarjanje zvočnih efektov ter po potrebi terapevta, ki izvaja terapevtski dotik. Z opremo in poznavanjem biografije uporabnika lahko ustvarimo prostor, ki mu ponuja največje ugodje, sprostitev ali stimulacijo. Vse to pomaga k boljšemu počutju stanovalcev z različnimi obolenji, dobre izkušnje imamo tudi s tistimi stanovalci, ki imajo težave zaradi demence. Sicer pa snoezelen lahko uporabljajo tako otroci kot starejši ljudje. Ugotavljamo, da se po večkratni obravnavi uporabniki boljše počutijo, okrepijo se senzorne poti, kar povzroča tudi pozitivne spremembe v možganih – povečanje motivacije in zaupanja ter krepitev kognitivnih funkcij (razumevanje, govor,..), zmanjšanje mišičnega tonusa, povečuje se aktivnost, spontanost in ima še številne druge pozitivne učinke. Hkrati pomaga tudi zaposlenim, ki so v stalnem stiku s stanovalcem, pri vzpostavljanju harmoničnih odnosov.

 V mesecu aprilu so potekale različne prireditve, še največ jih je bilo v povezavi z velikonočnimi prazniki, saj so stanovalci skupaj s prostovoljci in zaposlenimi pripravljali butarice in barvali pirhe. Druženje z otroki vrtca Ribica je vsakokrat posebno doživetje za stanovalce pa tudi za otroke. Voditeljice bralnih uric stanovalce vedno znova popeljejo v svet različnih junakov, zgodb, srečnih in nesrečnih ljudi. Teh uric se stanovalci še posebno veselijo. Prav tako smo vedno veseli nastopov mladih glasbenikov, ki nam s svojo energijo, plesom in melodijami pričarajo zadovoljstvo in mir.


                

  Izdelava velikonočnih okraskov v Enoti Litija              Barvanje pirhov v Enoti Litija

                                                               

Delavnica izdelovanja butaric v Domu Tisje  Druženje s prostovoljci OŠ Šmartno v Domu Tisje

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.