na obisku pri predsedniku g. Pahorju

V letošnjem letu Dom Tisje praznuje že 70. obletnico delovanja. Organizirali bomo vrsto prireditev, na katere ste vabljeni, datume pa si lahko ogledate v napovedniku prireditev. Osrednja proslava bo v začetku oktobra.

Smo eden izmed najstarejših domov v naši državi. Prvi stanovalci so se nastanili v grad 16. novembra 1946. Od začetkov pa do danes se je veliko spremenilo. Zgradili smo nove objekte, nekatere smo prenovili in še prenavljamo. Število stanovalcev je večje. V začetku je bilo v domu le 33 stanovalcev. Danes delujemo v dveh domovih, v Črnem Potoku in v Litiji, skupna kapaciteta obeh domov je 241 namestitvenih mest. Spremenila se je tudi struktura stanovalcev, glede na vzrok namestitve v domu: bolezen, osamljenost, premestitve iz bolnic, vse več stanovalcev s težavami z demenco. Povišala se je tudi povprečna starost stanovalcev. V domu je povprečna starost žensk 82,06 let, povprečna starost moških je 77,20 let, povprečna starost vseh stanovalcev je 80,77 let. Kar 119 stanovalcev je starejših od 80 let, od teh je 25 starejših od 90 let. Imamo dve stanovalki, ki sta stari več kot 100 let.

Glede na vse višjo starost je potrebno, da dom stalno prilagaja metode dela, da so le te prilagojene vse težjim zdravstvenim težavam stanovalcem. Več kot 75 % stanovalcev namreč potrebuje zahtevnejšo ali najzahtevnejšo zdravstveno nego, oskrbo ter rehabilitacijo. Mnogokrat so stanovalci odpuščeni iz bolnice in nameščeni v dom v zelo težkem zdravstvenem stanju, zdravljenje v bolnišnici je zaključeno zaradi kroničnega stanja. Žal veljavni kadrovski normativi, ne na področju oskrbe in ne na področju zdravstvene nege ter rehabilitacije, ne ustrezajo več potrebam stanovalcev. Dom kadrovske težave rešuje na različne načine: z zaposlovanjem pripravnikov, ki vstopajo v procese dela skupaj z zaposlenimi delavci; z delavci na javnih delih, ki so družabniki stanovalcem; s številnimi dijaki in študenti ter s požrtvovalnimi prostovoljci, ki prinašajo toplino, pletejo prijateljske vezi in marsikomu dajejo smisel življenja. Hkrati se trudimo, da bi stanovalcem zagotavljali normalizacijo življenja, da bi jim zagotovili življenje čim bolj podobno življenju, ki so ga živeli doma. To lahko dosežemo na več načinov: z opremo prostorov, ki daje občutek domačnosti, s sodobnimi metodami dela (gospodinjske skupnosti), z različnimi aktivnostmi, ki jih stanovalci zmorejo sami ali s pomočjo strokovnih delavcev, prostovoljcev in seveda vami, svojci, ki ste najpomembnejši.

Zavedamo se, da stanovalci potrebujejo za dobro počutje in kvalitetno, zadovoljno življenje predvsem dober odnos zaposlenih. Z dobrimi odnosi lahko ustvarjamo prijetno, domače in ljubeče okolje, kjer se bodo vsi vključeni počutili sprejete, spoštovanje in varne. Trudimo se, da bi s kulturo usklajenih odnosov, ki temelji na poznavanju življenja stanovalcev, to tudi dosegli. Dogodki, ki so razveseljevali in osrečevali ljudi v življenju, lahko tudi v starosti, ko se tega spominjajo, vzbujajo enake občutke in hkrati gradijo dobre odnose. Pri tem imate pomembno vlogo tudi svojci, saj svoje očete, matere, tete, strice, sestre, brate, najbolj poznate. Veste, kaj so doživeli v življenju, kakšne travme so preživeli, ki jim lahko sedaj otežujejo življenje. Poznate pa tudi vesele in srečne dni svojih bližnjih, rituale, navade, konjičke, ki so jih imeli v življenju in ki so za njih pomembni. Ti podatki so za načrtovanje aktivnosti in vključevanje stanovalcev v njih zelo pomembni. Zato vas prosimo, da življenjsko zgodbo skupaj z vašim svojcem skrbno napišete. Podatki pa so seveda varovani.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.