na obisku pri predsedniku g. Pahorju

I. Prenova mansarde in fasade osrednjega objekta

II. Sprememba cene pomoči na domu

III. E-Qalin – standard kakovosti

IV. Novice, obvestila

 


I.Prenova mansarde in fasade osrednjega objekta

Poteka prenova mansarde in fasade osrednjega objekta, o čemer smo vas že obveščali. Trenutno se izvaja rušenje obstoječih zidov v mansardi ter odstranjevanje tlakov, zato je hrup nekoliko močnejši, več je tudi prahu. Zaradi tega smo dogovorjeni, da so v času del okna zaprta, zračimo v popoldanskem in nočnem času.
Še vedno vas prosimo, da pri gibanju zunaj objekta upoštevate navodila zaposlenih. O morebitni zapori ob nameščanju ostrešja vas bomo sproti obveščali na oglasnih deskah, na spletni strani in ustno ob vašem obisku v domu.

II. Sprememba cene pomoči na domu

Obveščamo vas, da je Svet zavoda Doma Tisje na 11. redni seji dne 26.3. 2015 sprejel nove cene ure storitev pomoči na domu, ki veljajo od 1.5. 2015 dalje. Cena za uporabnika se je znižala za 1,6 % in sicer iz 3,78 EUR na 3,72 EUR.

CENIK pomoči na domu od 1.5. 2015:
na delovni dan: 3,72 EUR/dan
ob nedeljah:  5,21 EUR/dan
ob državnih praznikih in dela prostih dnevih: 5,58 EUR/dan

III. E-Qalin – standard kakovosti


10 let Eqalina - mednarodno jubilejno srečanje E-qalin ustanov na Dunaju


E-qalin je sistem upravljanja s kakovostjo oziroma doseganje poslovne odličnosti izvajalcev na področju socialnega varstva – v Sloveniji na področju storitev institucionalnega varstva, storitev, ki jih izvajajo centri za socialno delo in varstveno-delovni centri. V ostalih evropskih državah pa se ta sistem uporablja trenutno le na področju institucionalnega varstva. Začetki Eqalin standarda kakovosti na področju socialnega varstva segajo v leto 2004, ko se je pričel model E-qalina izvajati v okviru sklada Evropske unije Leonardo da Vinci (2004-2007).
Sistem vključuje vse strukture in procese , ki potekajo v posamezni organizaciji, hkrati pa ocenjuje tudi rezultate, ki jih dosegajo ustanove. Kakovost se presoja s pomočjo samoocenjevanja. V skupine za kakovost in skupino za razvoj, ki delujejo tudi v našem domu, so vključeni tako stanovalci, zaposleni ter svojci. V Domu Tisje smo pričeli s postopki uvajanja standarda kakovosti v letu 2010 in ga po certifikacijski presoji, ki je potekala v oktobru 2014 s strani certifikacijskega podjetja BureauVeritas, tudi pridobili. Dom Tisje je pridobil certifikat kakovosti kot peti dom v Sloveniji, na kar smo v domu zelo ponosni.
Letos je sredi marca na Dunaju potekalo 10. jubilejno, mednarodno srečanje ustanov, ki uvajamo model E-qalin, z naslovom »Evropska zgodba o uspehu«.
Prvi dan je bila v dunajskem Collosseumu slavnostna prireditev, ki so se jo udeležili ministri spodročja socialnega varstva iz Avstrije, Slovenije, Luksemburga ter predstavniki iz Bruslja. Slovenijo je zastopala ministrica za delo družino in socialne zadeve, gospa Dr. Anja Kopač Mrak. Slavnostna govornica je bila vodja inštituta IBG in izobraževalka modela E-qalin za Avstrijo, gospa Mag. Adelheid Bruckmueller.
V delavnicah, ki so potekale naslednji dan, smo delali v skupinah in sicer na področju kakovosti načrtovanja in krmiljenja s kazalniki rezultatov ter kakovosti življenja na vseh področjih (strukture in procesi). Udeleženci smo predlagali številne predloge za lažje upravljanje s standardom, posebno pozornost smo posvetili tudi izvajanju zunanje presoje pri E-qalin.

Ena izmed misli, ki se je porodila predavateljem, ki so obogatili posamezno razpravo je, da je doživljanje kakovosti vedno subjektivno! Kaj je za posameznega izmed nas kakovost? Vsak izmed nas bi si na to vprašanje različno odgovoril. Odgovori bi nas lahko tudi zmedli v naših prepričanjih in znanjih.
Stari ljudje si niso med seboj enaki, prav tako kot si nismo enaki predstavniki mlajših generacij. K ljudem ne moremo pristopati vedno na enak način, temveč moramo upoštevati biografijo (življenjsko zgodbo) človeka, ki nam jo sam zaupa! Preživete travme ali skrita hrepenenja je pogosto težko zaupati celo svojim najbližjim. Pri samem modelu E-qalina se moramo vedno vprašati, kaj delamo bolje, kaj s pomočjo standarda kakovosti spremenimo v našem domu na boljše?

Eden izmed ciljev kakovosti je tudi dodati življenje letom! Osmisliti bivanje in predvsem dati ljudem možnost vpliva na svoje življenje! V družbi je starost pogosto predstavljena negativno. Vendar pa imajo prav stari ljudje priložnost, da lahko svoje bogate izkušnje, znanje in modrost posredujejo mlajšim generacijam. V svoji knjigi Smiselnice (1994) je logoterapevtka Lukasova zapisala:« Mladost ima veliko prednosti pred starostjo. V sebi skriva semenje svoje prihodnosti. Enega pa nima nikoli: pospravljene letine dozorelega človeškega življenja.

Leonida Razpotnik, univ. dipl. soc. delavka

IV. Novice, obvestila

1) Obveščamo vas, da bo sestanek za svojce novosprejetih stanovalcev ponedeljek, 18. 5. 2015 ob 16.h.

2) Skupina za podporo stanovalcem, svojcem in zaposlenim v zvezi z blažilno oskrbo in žalovanjem se je sedaj preimenovala v Skupino za samopomoč KLASJE – skupina se srečuje 1 x mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu ob 14. uri – tokrat se bo srečala 14.5. ob 14. uri.

3) Tradicionalni izlet stanovalcev, ki za svoje gibanje uporabljajo invalidski voziček, bo 28. 5. 2015, odhod izpred doma bo ob 9.30 uri. Vabimo svojce, da se nam pridružite!

4) Letni izlet bomo izvedli 10.6. 2015. Odpeljali se bomo do našega morja, kjer se bomo vkrcali na ladjico in se popeljali po morju. Vabljeni ste tudi svojci! Prosim, da se prijavite najkasneje do 31. 5. 2015 na telefon 01 890–01–06 ali 01 890-01-07.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.