na obisku pri predsedniku g. Pahorju

Mesec ljubezni in upanja


Za nami je najlepši in najbolj cvetoč mesec maj ali veliki traven. Že Rimljani so ga poimenovali po boginji pomladi in rodovitnosti «Maji«. Čeprav smo vsi opazili pomanjkanje sonca, nas deževne kapljice niso odvrnile od številnih aktivnosti, ki spodbujajo povezovanje človeka z naravo.

V mesecu najlepšega razcveta smo sodelovali v projektu Slovenske filantropije Simbioza Giba 2021. Gre za največjo vseslovensko akcijo, ki združuje idejo medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in gibanja. Letošnji slogan akcije je: Za zdravje in dobro počutje – gibamo skupaj, četudi smo narazen! Z različnimi dogodki smo spodbujali aktiven in zdrav način življenja naših stanovalcev, v sodelovanju z naravnim bogastvom, ki nas obkroža.

Gospa Jožica Bajc Pivec je zeliščarka in cenjena prostovoljka doma. Stanovalcem je na zeliščni delavnici predstavila zdravilne učinkovine rastlin iz košare. Z zelišči smo ustvarili terapevtsko oazo miru, kjer smo se sprostili in izboljšali razpoloženje. Pripravila nam je zdrav in okrepčilni zeliščni namaz, ki je hitro pošel. Z donacijo sadik zelišč in dišavnic pa je obogatila zasaditev na našem zeliščnem vrtu ob domu.


Sodelujemo s Slovensko Karitas pri projekt
Povezani preko telefona, kjer se stanovalci pogovarjajo s prostovoljci.


Veseli in polni zaupanja smo se zatekali k Mariji, jo slavili s pesmijo in pozorno spremljali šmarnično branje.

V poklon 20. maju, svetovnemu dnevu čebel, smo s članicami U3 ustvarile vesele čebelice iz papirja.


Tradicionalna prvomajska budnica s Pihalnim orkestrom Litija nas spomni, kakšno kulturno bogastvo se nahaja na naših prostorih. Glasba nas sprošča, razveseljuje, predvsem pa naj povezuje. To pa je njena najboljša lastnost. Njeno moč smo doživeli tudi na pikniku, kjer sta nam zapela Zoran Cilenšek in Štajerski Brendi. Seveda ni manjkala odlično pripravljena pojedina s strani naših kuharjev in kuharic in dobra volja stanovalcev in zaposlenih ob prijetnem sončnem dnevu.Lepi mesec maj v enoti Litija

V mesec maj nas je prebudila glasna budnica. Člani Pihalnega orkestra Litija so nas spomnili na mednarodni dan dela. »Glej, v deželo že prihaja lepi mesec maj. S sabo ptičkov spev prinaša in zelenja v gaj,« je zapisal L. Grozde. Tudi naš dom je zacvetel in ozelenel. Na naše terase in mini vrtičke smo zasadili pisano cvetje in veliko koristnih zelišč. V skrb za oskrbovanje naših rožnatih in zeliščnih otokov se je vključilo kar nekaj stanovalk, tako da zalivanje ali odstranjevanje plevela ni noben problem. Okusili smo že naše prve, slastne jagode, melisa se na novo razrašča, dišeča sivka pa že oblikuje svoje prve cvetove. Na balkonu enote Lipa stanovalec skrbi za kar nekaj sadik paradižnika, pa tudi peteršiljček mu že dobro odganja. Stik z zemljo in rastlinami nas vedno razveseljuje.


Ogled dokumentarnega filma »ZA POGLEDOM«, nas je napolnil z novim zavedanjem, da je naše življenje kljub starosti še vedno zelo dragoceno. Starostne težave in omejitve vedno premaga ljubezen nad življenjem. Spoznali smo pet gospa, ki stanujejo v domu za ostarele. Na simpatičen in realen način so nam pripovedovale zakaj kljub starim letom rade živijo. Tako so tudi nam pokazale tiste drobne radosti, ki se jih lahko vsakodnevno veselimo, jih cenimo in smo zanje hvaležni.
V naši enoti so na novo zaživele skupine za samopomoč. Vključenih je kar nekaj stanovalcev, ki v teh skupinah najdejo zavetje, možnost pogovora in iskanja rešitev ali pa le preprosto druženje.

S stanovalci smo imeli kar nekaj »pozdravov soncu«. Na čudovitem vrtu kavarne smo razgibali noge s sprehajanjem, posedeli ob rožicah, skupaj popili kavico s kupčkom sladke smetane, kakšno zapeli, poklepetali in se nastavljali božajočim sončnim žarkom.
Pesem »SPET KLIČE NAS VENČANI MAJ« pa nas je popeljala v mesec šmarnic. Vsak dan smo se zbirali v domski kapeli, peli, molili in prisluhnili šmarničnim zgodbam. Prosili smo Marijo za varstvo, tolažbo in blagoslov. Letos smo šmarnice zaključili na prav poseben način. Zadnje srečanje smo imeli v litijski cerkvi, kjer nas je sprejel gospod župnik in nam podelil blagoslov. Potem pa smo vse sodelujoče pogostili s sladoledom in kavo. Ker so nam bila ta druženja zelo všeč, smo se dogovorili, da jih z Vrtnicami nadaljujemo tudi vsak dan meseca junija. Zahvala pa tudi vsem, ki ste z vodenjem in sodelovanjem omogočili šmarnične urice.
V domu delujemo po modelu Kulture usklajenih odnosov, katera narekuje tudi referenčne osebe. Po enotah so izobešene referenčne table na katerih so napisane referenčne dvojice.
Vsak stanovalec, ki živi v domu ima svojo zaupno/referenčno osebo. Namen referenčnih tabel je, da stanovalci in svojci vedo koga naj nagovorijo pri skrbi za svojca. Zaposlene pa vzpodbudijo in usmerjajo k pozornem in skrbnem odnosu do stanovalca, ki mu je zaupan.
Mednarodni dan medicinskih sester, 12. maj, je letos potekal pod geslom Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva.
Poklic medicinske sestre se opravlja srčno in z veliko mero sočutja, zato se iskreno zahvaljujemo za trud in požrtvovalnost pri delu. Vsem želimo še obilo uspešnih poklicnih dni in zavedanje, da je glas medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov pomembno slišati.

ISKRENE ČESTITKE!

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.