na obisku pri predsedniku g. Pahorju

Ob zaključku starega in začetku novega letaLeto 2020 je za nami. Z novim koronavirusom je zaznamoval tudi življe nje v Domu Tisje. Veliko truda smo vložili v preprečevanje okužb in sproti uvajali navodila strokovnih nacionalnih služb. Prilagoditve in omejitve, ki smo jih morali sprejeti, pa so spreminjale življenje in delo vseh tako stanovalcev in zaposlenih kot tudi svojcev in drugih, ki so v k nam prihajali kot prijatelji, prostovoljci, dijaki, študenti...
Testiranje zaposlenih, izločitev iz delovnih procesov, izolacije in karantene so bile stalnica delovnih procesov v domu. Število odstotnih zaposlenih se je povečevalo s slabšanjem epidemiološke slike v okolju. Nadzorovani obiski in posebna obravnava stanovalcev s sumom na COVID-19 in nameščanje posameznih obolelih v rdečo cono so bili uspešni ukrepi, da se okužba ni razširila ne v matičnem domu in ne v enoti Litija.

Na žalost pa smo z obsežnim testiranjem zaposlenih in stanovalcev v matičnem domu lani konec novembra odkrili večje število okužb. Po nacionalnih priporočilih smo naredili premestitve stanovalcev s pozitivnim rezultatom na COVID-19 v rdečo cono. V prvi fazi so nam pri tem pomagali tudi člani PGD Litija in PGD Šmartno pri Litiji.
Žal se okužbe niso ustavile in ob vsakokratnih testiranjih smo prejeli pozitivne rezultate na COVID-19 pri zaposlenih kot pri stanovalcih. Tako smo se soočili z vsemi problemi, ki jih vključuje tovrstno množično obolevanje: veliko število obolelih, pomanjkanje kadra, težave pri dobavi materiala, delo v težkih delovnih pogojih... Zaposlenim v zdravstveni negi in oskrbi so se pridružili trije študentje zdravstvene nege in medicine. Pomagali so zdravniki ZD Litija in tri zdravstvene tehnice, ki so bile pri nas cel mesec december. Na pomoč so prihajale ekipe nujne medicinske pomoči in ekipe za testiranje. Delo v takšnih razmerah je od vseh vključenih zahtevalo dodatno znanje in energijo. Občudovanja vredna je tudi vzdržljivost zaposlenih, ki so v nepremočljivih kombinezonih, maskah in očalih, rokavicah skrbeli za obolele.
Zaskrbljenost tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih se je povečevala, ko smo bili soočeni s težkim in zelo težkim potekom bolezni, ko smo morali stanovalce poslati v bolnišnico in ko nekateri stanovalci niso preživeli bitke z boleznijo.


V tem letu se zaposleni trudimo, da bi utrip življenja v matičnem domu prešel v ustaljene tirnice in da se v enoti Litija izognemo večjemu številu okužb. Dnevno potekajo individualne obravnave in dejavnosti v manjših skupinah. Dneve si krajšamo s pogovori, branjem, gledanjem televizije, kuhanjem in peko priboljškov.
V enoti Litija smo pričeli s kuhanjem kosila na enoti Zarja /Rožmarin, kar so stanovalci zelo lepo sprejeli. Ocenjujemo, da bomo lahko to nadaljevali tudi v prihodnje.

Zavedamo se, da na nas še vedno preži nevarnost okužbe. Obiski zato zaenkrat potekajo na način, da se v matičnem domu prijavite na recepciji in poteka v omejenem številu. Prav tako se je potrebno za obisk v enoti Litija dogovoriti s socialno delavko Leonido Razpotnik.


Prva dostava cepiva je stanovalcem in zaposlenim omogočila cepljenje s prvim odmerkom. Ekipa ZD Litija je cepljenje izvedla v nedeljo, 27.12.2020. Tako smo cepili 82 stanovalcev in 30 zaposlenih. Cepljenje je potekalo brez zapletov. Dodatno so izrazili željo po cepljenju še trije stanovalci in 19 zaposlenih, ki so bili cepljeni 6. in 7. januarja.


        


      


 
Iskrena hvala iz srca, velja vsem skupaj in vsakemu posamezno:

 • Župan Občine Litija, g. Franci Rokavec,
 • Veterinarska postaja Litija, g. Igor Kastelic,
 • Vrtec Ciciban,
 • OŠ Gradec –gospa Aleksandra Krnc in prostovoljci,
 • OŠ Litija,
 • Iza d.o.o.,
 • Deos Notranje gorice,
 • Nina Žekar, otroci iz župnij Kresnice in Hotič,
 • Sensilab d.d.,
 • Srednja zdravstvena šola Ljubljana,
 • študentke tretjega letnika dodiplomskega študija na programu Biopsihologija (UP FAMNIT),
 • Dnevnik d.d.,
 • Časopisna hiša Družina,
 • Ljubljanske mlekarne d.o.o.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.