na obisku pri predsedniku g. Pahorju

Prvi v Sloveniji z zaključenim projektom REACT -

Prenova enote Grajske gospe matičnega Doma Tisje
V decembru 2022 so bila v celoti zaključena gradbeno-obrtniška dela projekta Prenova enote Grajske gospe matičnega Doma Tisje za izboljšanje bivalnega standarda.

Izvedena je bila tudi montaža lesenega pohištva in opreme.
V kratkem bo izvedena montaža senčil na oknih v sobah, ki so bile obnovljene v drugi fazi prenove, ter postavitev sedežne garniture v jedilnici.

Veseli nas, da smo po besedah predstavnika kabineta MDDSZEM, g Luka Omladiča, prvi v Sloveniji z uspešno zaključeno investicijo Evropskega sklada za regionalni razvoj iz pobude REACT.


                               V začetku meseca februarja smo z uradno otvoritvijo prenovljenih prostorov, v družbi predstavnikov ministrstva, lokalne skupnosti, sveta Doma Tisje, stanovalcev in zaposlenih, odprli novo poglavje v bogati zgodovini graščine.
Skupni stroški obnove niso prekoračili sredstev sofinanciranja s strani MDDSZ oz. evropskega sklada za regionalni razvoj iz pobude React-EU, ki so nam bila dodeljena v višini 623.932 EUR. Gradbeno-obrtniška dela so skupaj znašala 424.500 EUR, pohištvo in druga oprema 57.700 EUR, stroški dela po pogodbah o opravljanju storitev pa 86.000 EUR (projektna dokumentacija, študija požarne varnosti, gradbeni nadzor, projekt izvedenih del, pregledi pred predajo objekta v uporabo ter stroški plač). Sofinanciran je tudi strošek DDV v višini 55.600 EUR. Do konca leta 2022 smo prejeli 75 % sredstev sofinanciranja.


                               

Stanovalci so se v obnovljene prostore preselili v začetku januarja 2023. Ob selitvi so izrazili veliko zadovoljstvo in se nam zahvalili za lepe, svetle, zračne in prijazne bivalne prostore. Hvaležni smo jim za njihovo potrpežljivost in razumevanje.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem pri gradnji in opremljanju obnovljenih prostorov.

Ko smo bili izbrani na razpisu za sredstva iz pobude React-EU za prenovo bivalnih prostorov enote Grajske gospe smo se odločili, da je ob tej prenovi gospodarno prenoviti tudi negovalno kopalnico, urediti nov sestrski prostor, ki bo bližje stanovalcem in v starem sestrskem prostoru urediti priročno skladišče. Prostor, kjer sta bila prej dva WC-ja pa smo z rekonstrukcijo namenili prepotrebnim garderobam za kuhinjo. Ta dodatno planirana dela smo financirali iz lastnih sredstev, vrednost teh del je skupaj z DDV znašala 86.700 EURJanuar ali izvirno prosinec, je prvi mesec v letu, je nov začetek, je pričakovanje vznemirljivega, boljšega, kot je bilo. V začetku leta si navadno zadamo obljube, ki bi se jih v prihodnje radi držali, saj si želimo izboljšati življenje. Navadno le-te nato hitro opustimo, tisti, čigar želja je velika, pa ostanejo. Tudi naša želja za letos je, da imajo stanovalci doma Tisje čim bolj pester program, čim več aktivnosti in kakovostno preživetega prostega časa. Zato smo v januarju za naše stanovalce pripravili kar nekaj dogodkov.

» Zima je čas za udobje,
za dobro hrano in toplino,
za dotik prijateljske roke
in pogovor ob ognju;
zima je čas za dom.«
(Eddith Sitwell)


           Kot vsak mesec doslej, smo obeležili rojstne dneve stanovalcev, ki praznujejo meseca januarja in jim voščili vse dobro. Z obiskom so dan popestrili Rdeči noski, zaigrati je prišel Tamburaški orkester Šmartno. Redno se srečujemo na pevskih vajah z gospo Vlasto Šedivy in gospodom Vilijem, kjer se dobro poje, veseli in radosti. Obiskali so nas MEPZ Društvo upokojencev Litija, ki so pripravili krajši koncert z lepo pesmijo. Z njimi so veselo pesem zapeli tudi naši stanovalci, nekateri med njimi so celo zaplesali.
Gospa Mavretič iz knjižnice Litija pa je za nas pripravila bralno uro, kjer so bile tema knjige Petre Škarja. Redno nas obiskujejo tudi otroci iz Osnovne šole Šmartno, tako, da smo se tokrat pogovarjali v nemščini in igrali družabne igre na različnih enotah. Ob tem ugotavljamo, da imajo stanovalci veliko veselja do medgeneracijskega druženja in nekateri izmed njih posedujejo velik skriti talent v igranju družabnih iger.


      Tudi v enoti Litija smo se v toplem zavetju Doma družili in uživali v drobnih trenutkih, ki so nas razveseljevali.
Bilo je vsega po malem.

              


           Društvo »Lojtra« je s svojim obiskom prineslo mladost, razigrano druženje in kreativno ustvarjanje pisanih rož, ki so kar poživile siv zimski popoldan in zdaj krasijo naše mize. Opominjajo nas, da po vsaki zimi pride pomlad, ki se jo že veselimo.

Pevski zbor Društva upokojencev Litija nas je z lepimi slovenskimi pesmimi spomnil na ljubezen do domovine, na pomembnost prijateljskih vezi. Naužili smo se lepih melodij, ki so odmevale po kavarni. Najbolj pogumni smo zapeli skupaj z njimi in res uživali v pevskem popoldnevu.

Bralna ura s Knjižnico Litija nam je preko različnih, neverjetnih življenjskih zgodb izredno pogumnih ljudi, vlila vsem prisotnim novih moči, nasvetov ter upanja, da človek tudi v težkih trenutkih zmore marsikaj.

Na Norveško smo potovali z g. Rovškom, ki nam je z besedo in sliko odstiral prečudovit svet fjordov in skrivnosti trolov. Izvedeli smo marsikaj novega o tej prelepi državi, kaj radi jejo, kako živijo, zato je bilo potopisno predavanje res zanimivo.

Kadar pa v domu ni nobenih »posebnih« gostov, si dneve krajšamo kar sami. Praznujemo rojstne dneve po enotah, v damskih kotičkih urejamo nohte ali pa preprosto zaplešemo ob dobri glasbi. Vse to so tisti drobni, a dragoceni trenutki, ki pobožajo dušo in razveselijo srce.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.