na obisku pri predsedniku g. Pahorju

SOLIDARNO IN ODGOVORNO ZA SKUPNO DOBRO


Tudi v novem letu se soočamo s številnimi izzivi, pred katere nas postavlja epidemija. Epidemiološko sliko v lokalnem okolju pozorno spremljamo in se ravnamo v skladu z navodili strokovnih služb.
V mesecu januarju smo zabeležili nove primere obolelih stanovalcev s koronavirusom. Trenutno je okuženih 8 stanovalcev enote Litija, ki so nameščeni v rdeči coni. V novem letu sta zbolela tudi 2 zaposlena.

Stanovalci, ki so izrazili željo po cepljenju, so bili ob koncu prejšnjega leta in v mesecu januarju cepljeni. Tudi novo sprejete stanovalce cepimo, če tako želijo. Možnost cepljenja imajo tudi naši zaposleni. Trenutno je bilo z drugim odmerkom skupno cepljenih 79 stanovalcev in 44 zaposlenih (35 % stanovalcev in 26 % zaposlenih).
Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer se prenove prostorov počasi nadaljujejo. Srčno si želimo, da bi čim več stanovalcev imelo svojo kopalnico. Z novimi kopalnicami smo tako razveselili stanovalce v 4 sobah.
V mesecu januarju smo dodatno zaposlili štiri osebe za pomoč v oskrbi in kuhinji.
V lokalnem okolju je še vedno visoko število okuženih, kar pa je potencialna nevarnost za stanovalce, ki niso bili okuženi in cepljeni. V sodelovanju z domskim zdravnikom pozorno spremljamo zdravstveno stanje stanovalcev in pozivamo k doslednem upoštevanju zaščitnih varovalnih ukrepov.
V obeh domovih ohranjamo režim obiskov. Z namenom zaščite stanovalcev, ki niso bili cepljeni, poudarjamo, da stanovalcev ne obiskujete, če ste bolni oziroma ste bili v stiku z bolno osebo. Izhodi stanovalcev se izvajajo v dogovoru z zdravnikom.
Ponovno vzpostavljamo družabne aktivnosti. Osredotočamo se na dejavnosti v manjših skupinah, organizirali smo tudi glasbene dogodke na prostem, ki nam jih je omogočilo sončno vreme.
Verjamemo, da se konec tega težavnega obdobja nahaja le v odgovornem ravnanju tako posameznikov kot družbe v celoti, s ciljem ohranjanja zdravja vseh nas.

Optimističen vstop v leto 2021

Zanimivost meseca januarja je izvor besede, ki izhaja iz etruščanskega časa. Imenuje se po Jan-u, ki je bil v rimski mitologiji bog vhodnih vrat in vhodov. Njegovo vodilo je bil nauk, da je treba pred vsakim dejanjem pogledati v preteklost in upoštevati posledice v bodočnosti, kar bi lahko veljalo tudi za današnji čas.

Izbrane in prilagojene vaje joge je stanovalcem doma predvajala preko ZOOM-a odlična vaditeljica joge Nataraja studia, hči stanovalke, gospa Nataša Rhind Tutt. Bilo je zelo prijetno, saj smo se sprostili, razvedrili okrepili telo in duha. Klovnesa Marička nas je s svojim prisrčnim pogovorom, karizmo in rdečim noskom, preko ZOOM-a, nasmejala do solz.


INDIVIDUALNO PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNEVOV, povezani z mislijo in željo, da bi kmalu s svojimi dragimi ponovno praznovali skupaj.

            
V okviru medgeneracijskega povezovanja smo se razveselili pobude Kluba Kliše za ponovno obuditev Klišejeve štrikalnice. Letos je potekala delavnica drugače, pletli so dobri ljudje, ki obvladajo omenjeno ročno spretnost. Nastali so čudoviti izdelki, ki bodo licitirani, v povezavi z Rdečim križem. V projekt smo vključili tudi stanovalko doma, nekdanjo učiteljico ročnih del, gospo Miro.
V tednu pisanja z roko, smo v domu izvedli zanimivo delavnico pisanja z roko in nadgradili Abecedo odličnosti v projektu Rastoča knjiga.

          

Poslušanje živahne glasbe nam je dvignilo nivo energije, zmanjšalo utrujenost in vzbudilo prijetne občutke. Glasbo smo začutili kot duhovno pot življenja, ki je bila prijetna popestritev sončnega zimskega dne. Iskrena hvala Božidarju, Zoranu in Roku!

Januarski utrinki enote Litija


S SILVESTROVANJEM po enotah smo vstopili v novo leto, v mesec januar. Ob tej priliki se iz srca zahvaljujemo za dobrote, ki nam jih je poslala kuhinja iz matičnega doma, da je bil silvestrski večer res prazničen. V novo leto 2021 smo vstopili z zelo skromnimi željami: DA BI BILO ZDRAVO IN VSAJ ZA ODTENEK BOLJŠE KOT PREJŠNJE LETO. Žal »korona« ni in ni hotela popustiti- ampak tudi mi ne popustimo. Držimo se vseh navodil in temu prilagajamo vse domske aktivnosti. Zato veliko časa posvečamo skrbi za telesno in duševno zdravje. Gibljivost ohranjamo s telovadbo in fizioterapijo. Na zraku si predihavamo pljuča in nabiramo D-vitamin. Za dobro voljo in umsko kondicijo skrbimo s prepevanjem, glasbo, sproščanjem, družabnimi igrami, miselnimi izzivi in branjem. Upanje in optimizem ohranjamo s praznovanji rojstnih dni, ob prazniku Svetih treh kraljev smo prepevali lepe božične pesmi. V upokojitev pa smo pospremili tudi našo delavko Silvo K. Ko je praznični »duh« počasi izzvenel, pa smo pospravili vsa drevesca v hiši in jaslice. Na kulturni delavnici pridno vadimo in izbiramo točke za bližajoči se kulturni praznik, na kreativnih delavnicah pa pripravljamo pustne maske in že iščemo ideje za pomladno okrasitev našega doma. Naj že pride pomlad in z njo novo upanje!ZAUPAJMO
(Jolanda Kocjančič)
Zaupam Vam, da bo uspelo,
premagat virus tudi nam.
Vse trpljenje bo minilo,
ker vsak prispeva delež sam.
Izšli bomo kot zmagovalci,
saj nam Bog bo dal moči,
da vedeli bodo vsi zanamci,
»korone« ne bo več med ljudmi.
Ponosno dvignimo se, moji dragi,
pred nami zdaj je novi svet.
Vsak kot bližnji te pozdravi,
smeh, humor, ti vlije UP.
Glej, življenje brez bolezni,
glej pozitivno v novi dan!
Glej, ta izkušnja te le strezni,
glej, naučili smo se več spoznanj!

  

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.