na obisku pri predsedniku g. Pahorju

DEMENCA – Alzheimer cafe

Tudi v decembru smo organizirali v enoti Litija srečanje ALZHEIMER CAFE. Tokrat je na srečanju predavala dr. Rajka Stavrevič, psihiatrinja, ki ima dolgoletne izkušnje pri delu z bolniki z demenco.

CERTIFIKAT KAKOVOSTI – E-Qalin

Kakovost življenja se meri v kvaliteti medsebojnih odnosov. Zaposleni Doma Tisje se zavedamo kako resnična je ta trditev tudi v svetu dela. Zato že vrsto let stopamo po poti zagotavljanja čim bolj kakovostnih storitev za naše stanovalce, njihove svojce, zaposlene. Pri tem nas vodi evropski standard kakovosti E-Qalin, mednarodni sistem upravljanja s kakovostjo v socialnem varstvu. V letu 2014 smo po triletnem ocenjevalnem obdobju pridobili prvič certifikat kakovosti E-QALIN, 20. in 21. 11. 2017 smo uspešno zaključili proces recertifikacije v matičnem domu in prve certifikacije kakovosti po evropskem standardu kakovosti E- Qalin tudi v enoti Litija. Presojo kakovosti sta izvedla presojevalca družbe Bureau Veritas.
Zahvaljujemo se vsem zaposlenim, stanovalcem in svojcem, ki so sodelovali v skupinah za kakovost in razvojni skupini, za prizadevno delo v tem triletnem obdobju, saj je to potrditev, da si vsi skupaj prizadevamo za vsestranski in kvalitetni razvoj doma, predvsem v smislu preglednosti procesov in zadovoljstva vseh vključenih v te procese: stanovalce, svojce, zaposlene in tudi okolje v katerem delamo in živimo.

PRAZNOVANJE 2. OBLETNICE DOMA – enota Litija

Dom Tisje – enota Litija je 10. 11. 2017 praznovala drugo obletnico delovanja. Dvomi in skrb, kako bo enota delovala z organizacijo dela in bivanja v gospodinjskih skupinah, je že daleč za nami. Ugotavljamo, da takšen model organizacije pomeni za vse vključene, tako stanovalce kot zaposlene, prijaznejše okolje, bolj domače vzdušje, toplino in možnost, da vsak, ki želi ali zmore sodeluje v različnih gospodinjskih aktivnostih, aktivno ali pasivno.
Objekt sam je umeščen med reko Savo in cesto, zato smo že takoj po vselitvi razmišljali, da bi za domom, kjer je bila zelenica, uredili park, ki bo omogočal stanovalcem gibanje, druženje in druge aktivnosti. Pripravili smo projekt Senjor park, ki smo ga v letošnjem letu tudi uredili. Park je sestavljen iz več delov: senzorni del, kjer so zasajena različna zelišča, dišavnice, raznobarvno cvetje, zelenjavni vrt in sadni grmički ter glasbilo, zvoke lahko uporabnik izvablja sam. S tem delom parka nagovarjamo pri ljudeh različna čutila (vonj, vid, sluh, tip, okus). Drugi del parka je namenjen druženju tako stanovalcev, svojcev in vseh, ki so gostje kavarne Tisa. Na tlakovanih tleh so mize s stoli, za otroke so nameščena varna igrala in ristanc. Tretji del parka je namenjen telesni vadbi, nameščeni sta dve bradlji z različnimi funkcijami ter pripomočki za vadbo in ohranjanje spretnosti rok in prstov. Četrti del parka je namenjen sproščanju, zasajena so sadna drevesa, uporabnik parka pa lahko v miru prebere knjigo, revijo ali pa posluša ptičje petje.

Druga pridobitev je Demenci prijazna točka. Dom aktivno sodeluje z nevladno organizacijo Spominčica, ki vodi ozaveščanje javnosti o demenci, tej sodobni bolezni, ki prizadene vse več starostnikov in njihovih družin. Med različne aktivnosti: ozaveščanje, zagovorništvo, Alzheimer caffe, preventiva, sodi tudi odpiranje demenci prijaznih točk. V Litiji smo sedaj drugi v Sloveniji, ki smo ti točki odprli v enoti doma, v Litiji, in v Črnem Potoku. Njen namen je, da spodbudimo posameznike z demenco, njihove svojce ali druge za njih pomembne osebe, da pridobijo potrebne informacije, poiščejo pomoč in podporo, ko jo potrebujejo. Zaradi narave bolezni se osebe z demenco pogosto izgubijo, pozabijo, kako pravilno upravljati vozilo, doživljajo spremembe v vedenju in motnjah razpoloženja, kar lahko sproži konfliktne situacije v javnih ustanovah (Spominčica).

Strokovni delavci doma bomo organizirali izobraževanja za zaposlene v različnih javnih ustanovah (trgovine, banke, pošta,…), saj se zaradi pogostosti bolezni, vse bolj srečujemo z ljudmi, k imajo težave zaradi te bolezni. Bolj ko smo seznanjeni z značilnostmi demence, tem lažje bolezen prepoznamo, razumemo obolelo osebo in se do nje ustrezno vedemo in ji pomagamo. Z usposabljanjem zaposlenih v javnih ustanovah bomo lahko skupaj s Spominčico tudi v Litiji in Šmartnem pri Litiji odprli več demenci prijaznih točk ter tako pomagali čim večjemu številu občanov.

DOBRODELNA AKCIJA

Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov je bila letos v krajevni skupnosti Sava pri Litiji pod okriljem KORK Sava in Krajevne skupnosti Sava. Akcija je bila namenjena zbiranju sredstev za nakup pripomočkov delovne in fizioterapije v našem domu. Kar 18 prostovoljk je darovalo svoj čas, da so od 20.10. do 1.11. 2017 zbirale sredstva za ta namen. Vsem prostovoljkam, posebno pa še organizatorici akcije, gospe Tatjani Primc, se iskreno zahvaljujemo, prav tako tudi vsem občanom, ki so darovali sredstva za namen.

 

SPOMINSKA SV. MAŠA

V obeh domovih sta bili darovani Sveti maši v spomin vsem stanovalcem, ki so v obdobju od. 1.1. 2017 do 1. 11. 2017 končali svojo življenjsko pot. Obeh obredov so se udeležili svojci pokojnih stanovalcev kakor tudi stanovalci in zaposleni doma.

PROSTOČASNE AKTIVNOSTI V PRETEKLEM MESECU

V preteklem mesecu so potekale različne aktivnosti v obeh domovih, kjer so stanovalci skupaj z prostovoljci, zaposlenimi in drugimi sodelujočimi vihteli čopiče, pekli pecivo in ustvarjali najrazličnejše predmete ali izvajali aktivnosti ter tako ohranjali in krepili svoje sposobnosti ter se v druženju nasmejali in tkali nevidne prijateljske vezi.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.