na obisku pri predsedniku g. Pahorju

OBVESTILO

Spoštovani svojci,

v Domu Tisje so stanovalci z boleznijo demenco integrirano nameščeni v odprte enote ter tudi s sklepom sodišča oziroma izjavo o privolitvi, v tako imenovani varovani oddelek. Po trenutnih podatkih ima kar 60 % stanovalcev obeh domov eno izmed oblik bolezni demence. V matičnem domu Tisje je varovani oddelek v enoti Zarja, v Litiji sta enoti Spominčice/Rožmarin. Osnova za nameščanje stanovalcev v varovane enote je zagotavljanje njihove varnosti, saj s slabšanjem kognitivnih sposobnosti obstaja nevarnost, da bi človek ogrozil svoje življenje oziroma življenja drugih ljudi.

Že v letu 2016 smo pri pristojnem ministrstvu podali vlogo za verifikacijo enot, v Litiji enot Rožmarin/Spominčice ter v Tisju enote Zarja ter del enote Nagelj, kar pa do sedaj ni bilo realizirano. V začetku letošnjega julija nas je Ministrstvo za solidarno prihodnost pozvalo k dopolnitvi naših vlog, zaradi časovne oddaljenosti vložitve prvotne vloge, kateremu je sledil tudi ogled omenjenih enot.

Verifikacija omenjenih enot ne prinaša sprememb za stanovalce enote Litija, v Tisju pa predvidevamo ureditev varovanega oddelka v celotnem pritličju doma, kjer je sedaj odprta enota Nagelj. Glede na to, da so na enoti Nagelj nameščeni tudi stanovalci, ki varovane enote ne potrebujejo, načrtujemo v prvi fazi zamenjavo enot in sicer preselitev stanovalcev varovane enote Zarja v pritličje in obratno. Ker je v enoti Nagelj naseljeno večje število stanovalcev, kot je trenutna kapaciteta enote Zarja, bi se nekateri izmed stanovalcev naselili tudi v druge enote po domu, v drugi fazi pa bi se znova uredil tudi varovani oddelek v enoti Zarja.

Verjamemo, da se bo z ureditvijo varovane enote v pritličju matičnega doma bistveno izboljšala kakovost življenja stanovalcev z boleznijo demenco, saj je celotna enota Nagelj že v osnovi arhitekturno načrtovana potrebam stanovalcem z omenjeno boleznijo.
Preselitev stanovalcev se načrtuje v roku dveh mesecev oziroma skladno z verifikacijo.

O vseh nadaljnjih postopkih boste pravočasno obveščeni, za več informacij, lahko tudi pokličete v našo socialno službo, gospo Sonjo Smergut na tel. št. 01/8900-107 ali gospoda Janeza Orehka na tel. št. 01/8900-106.

Mesec julij je sedmi po vrsti, kar pomeni, da je prva polovica leta že za nami. Tokratni julij pa nam je za razliko od prejšnjih postregel z veliko dežja, zato smo aktivnosti prilagajali tako, da smo skušali izkoristili vsak sončen dan.


Praznovali smo rojstne dni stanovalcev doma. Zopet nam je ponagajalo vreme, a tokrat ne z dežjem, ampak s hudim vročinskim valom. Zoperstavili smo se mu s pesmijo domskega Pevskega zbora Tisa, s spremljavo harmonike in kitare zvestega prostovoljca Vilija L. Tokrat nas je na praznovanju nagovorila nova direktorica, ga. Leonida Razpotnik, stanovalcem segla v roko in jim iskreno voščila ob osebnem prazniku.

Stanovalci enote Zarja so večkrat uživali tudi v multisenzorni sobi, oz. snoezelen sobi, ki je namenjena za pomiritev in stimulacijo čutil.

Potekale so bralne urice z Veroniko, ki so odlično sprejete med stanovalci, na katerih tudi aktivno sodelujejo. Komaj čakamo naslednje druženje in razpravo ob prebrani knjigi.

Senzorno kognitivne delavnice


Izvedli smo Kognitivno delavnico pod kozolčkom Pri Janezu. Zbralo se nas je lepo število iz vseh enot. Animatorka Nika nas je res prijetno zabavala ob iskanju črk v igri Vislice. Veliko smo razmišljali, še več pa smo se ob igri nasmejali.
Delavnica Spoznajmo tablico, telefon in računalnik, ki so jo izvedli Mobilni heroji v okviru ekipe Simbioza, pa je ob izteku meseca resnično navdušila stanovalce. K nam v goste so prišli stanovalci iz enote Litija in Društva upokojencev Litija. Na delavnici so se stanovalci učili upravljati s pametnimi napravami in jih bolje spoznavati.
Izvedli smo tudi delavnico Zaznavajmo s čutili, kjer smo na različne načine stimulirali naše čute.
Po uspešno izvedenem srečanju skupine za sestavo jedilnika, je na enoti Nagelj zadišal krompir, ki so ga pripravili stanovalci v okviru gospodinjske skupine.

Lahkih nog, naokrog


Skupaj s prostovoljci Točke za starejše smo se odpravili na litijski sejem; ne toliko z željo po velikih nakupih, ampak z željo po druženju, srečevanju znancev in klepetu. Kljub temu se je vsak izmed nas vrnil nazaj v dom vsaj s kakšno malenkostjo, ki si jo je izbral v pisani sejemski ponudbi. Vroč poletni dan smo si ohladili z osvežilnim sladoledom in sklenili, da se zagotovo še večkrat skupaj odpravimo v mestni vrvež.
»Kofetkanje na vrtu« je najprijetnejše v poletnih jutrih, ko še ni prevroče. Ob spremljavi lepe glasbe in mamljivem vonju kave na vrtu, se vse enote doma združijo v eno veselo druščino, saj je »kofetkanje« krasna priložnost za medsebojno povezovanje ob sproščenih pogovorih.

Turnir v balinčkanju se je odvijal v tretjem nadstropju in ugotovili smo, da so med nami pravi mojstri tega »športa«, ki bi se lahko kosali tudi z najboljšimi v tej veščini.
Potekala jetudi aromaterapija za »vesele noge«. Ustvarili smo prave TERME TISJE in v lep, pisan bazen pripravili zdravilno solno-cvetno kopel, ki poživlja dušo in telo. Med čofotanjem v prijetni nožni kopeli, smo srkali osvežilne napitke ter skupaj zapeli in se res krasno imeli.
Mesec julij je tudi mesec sivke, ki je znana kot mati eteričnih olj prav zaradi svojega vsestranskega blagodejnega učinka na človeka. Na Kosobrinovih vrtičkih jo pridno nabiramo in sušimo skupaj z ostalimi zelišči, saj bomo iz njih naredili domača mazila, ki bodo koži prijazna, dišeča in naša.
Drugače pa je vsak naš poletni dan sestavljen iz različnih drobnih radosti: berejo se dobre knjige, v senčkah se klepeta do onemoglosti, urejamo si frizure, telovadimo, lakiramo nohte, vadimo možgančke, barvamo in ustvarjamo, skupaj zapojemo, zaplešemo…., karkoli si kdo želi in prav to je čar poletnih dni: DELATI KAR TE VESELI,
DRUŽITI SE Z DOBRIMI LJUDMI!

Neka misel pravi: »POLETI SE PESEM SAMA POJE!«
in tudi naši skupni trenutki so kot lepa, poletna melodija!
Prebavne kroglice Kronično zaprtje je težava, s katero se nenehno spopada večina starejših. V Domu Tisje se zavedamo, da je ustrezna prehrana pomemben dejavnik pri odpravljanju in preprečevanju obstipacije. S tem namenom smo se odločili, da pri odpravljanju zaprtja uporabimo tudi naravna sredstva, ki so do črevesja bolj prijazna, boljšega okusa, bolj prijetna za uživanje. Odločili smo se za izdelavo prebavnih kroglic. Njihova priprava je preprosta, stanovalci pa jih radi zaužijejo, saj je narejena iz naravnih sestavin. Zaužijejo se lahko samostojno z večjo količino tekočine, lahko pa se izdelana masa vmeša v jogurt, kompot itd.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.