na obisku pri predsedniku g. Pahorju

Čarobnost meseca julija
Mesec julij je sedmi po vrsti, kar pomeni, da je prva polovica leta že za nami. Julij poznamo v Sloveniji še pod drugim imenom in sicer mali srpan. Ime meseca je v starih časih naznanjeval začetek košnje. Zanj je med drugim značilno, da spada skupaj z avgustom med najbolj topla meseca v letu. Glede na to, da gre za počitniški mesec, tudi praznikov ni veliko. Med bolj znane lahko štejemo 11. julij, ko se praznuje mednarodni dan prebivalstva in pa 22. julij, ko je svetovni dan možganov.

Mesec julij je prav tako znan kot mesec sivke. Sivka je znana kot mati eteričnih olj. Prav tako vzpostavlja psihofizično ravnovesje, znana pa je po svojem aromatičnem vonju. Ima še ogromno drugih pozitivnih zdravilnih učinkov. Znana je kot analgetik, antidepresiv, antiseptik, obnavlja kožo in še bi lahko naštevali. Tudi v naših zeliščnih vrtovih se lahko naužijemo njenih cvetov in opojnega vonja.

V vročih dneh je tako še posebej pomembno pitje vode in zadrževanje v senci ali hladnejših prostorih, zgodnja jutra ter pozne popoldneve pa radi izkoristimo za različna druženja in aktivnosti na prostem. Na naših terasah in na domskem vrtu so v vsej polnosti zacvetele surfinije, ki jih z veseljem občudujemo. Na voljo so nam sveža zelišča, ki so se v vsej polnosti razrastla, nabiramo pa tudi cvetove ognjiča, iz katerih bomo naredili zdravilna mazila. Skrbnice rož ga. Cvetka, ga. Stanka in ga. Cecilija vsaka na svojem nadstropju vsakodnevno in pridno zalivajo, da v se v tem sušnem obdobju naše rastlinice ne bi posušile.

V julij smo vstopili z jogo. Njene blagodejne učinke smo še podkrepili z aromaterapijo, saj smo v vadbo joge vključili tudi različna eterična olja, ki so nas s svojimi vonjavami poživili, nam vlili novo svežino in napolnili z energijo. Aromaterapijo sta svojim sodelavcem predstavili tudi direktorica Irena Špela Cvetežar in Simona Pelko, ki sta izvedli predavanje in delavnico na domskem vrtu. Prevzeti od različnih vonjav smo dobili veliko novih idej in znanj za varno uporabo eteričnih olj.

Na enotah potekajo različna priložnostna druženja, igrajo se družabne igre, prepevajo se lepe slovenske pesmi, praznujejo se rojstni dnevi. Tudi na tak način vročino julijskih dni kar spregledamo in jo lažje prenašamo. Poletje je krasna priložnost za branje knjig, zato je Klavdija Zupančič skupaj s stanovalci prebirala knjigo o mladi Juliji, ki pride delat v dom za ostarele. V domu spozna kako veliko stvari se lahko nauči od starejših ljudi, ki v sebi nosijo bogate zgodbe življenja.

Naša domska zajčica uživa na svoji zunanji rezidenci. V veliko veselje je nam in tudi otrokom v sosednjem vrtcu, s katerimi se tudi večkrat družimo in kar preko ograje veselo klepetamo. Ta prisrčna medgeneracijska druženja nas obojestransko razveselijo. Včasih pa se zgodi sreča, ko na travniku najdeš štiriperesno deteljico, kot se je to zgodilo ga. Stanki - kot opomnik vsem nam, da z odprtim srcem ter očmi, lahko okrog sebe odkriješ mnogo lepih ter čarobnih trenutkov in stvari!

Dopoldanske urice smo tudi v matičnem domu izkoristili za aktivnosti na prostem, ki so nas povezale z naravo. Stanovalce smo povabili v park pred domom, kjer je fiziterapevtka vodila jutranjo telovadbo, nato pa smo si privoščili sladoled in ledeno kavo.

Praznovanje rojstnih dni stanovalcev, rojenih v mesecu juliju, smo preživeli v najboljši družbi. Glasbeniki Vili Lušina, Jasna Klinc in Petra Trobec nam s petjem in igranjem obarvajo praznovanja z edinstveno energijo. Tokrat smo praznovali pod kozolcem ''Pri Janezu'', kar je ustvarilo prav posebno atmosfero. Veseli nas, da lahko k druženju povabimo svojce, da skupaj s Pevskim zborom Tisa voščimo vse najboljše in najlepše našim stanovalcem.

Temelj kakovostnega izvajanja storitev za stanovalce je uspešno sodelovanje različnih služb. Zaposleni v pralnici skrbijo za nemoteno preskrbo s perilom za skupno 250 stanovalcev doma v Šmartnem pri Litiji in v enoti Litija. Na pomoč 6 zaposlenim v pralnici priskoči prostovoljka stanovalka in študentje.
Številke o količini opranega perila so zelo zgovorne, saj v enem letu operejo skupaj 139.108,00 kg perila ali povprečno 11.592,34 kg/mes. Poleg pranja skrbijo tudi za transport perila, likanje, po potrebi pa zaposleni tudi šivajo in označujejo oblačila. V času lepega vremena boste opazli, da se perilo suši na soncu. Tako prihranimo pri električni energiji.

Priporočamo, da pri nakupu novih oblačil stanovalcem preverite, da so primerna za strojno obdelavo (pranje in sušenje). Za starejše je priporočljivo, da nosijo oblačila v svetlih barvah, saj jih bolje vidijo, zaznavajo in imajo spodbudni učinek na razpoloženje.
Opažamo, da se ob spreminjanju sezone pojavlja vse več neoznačenega perila stanovalcev. Zato prosimo, da nova oblačila izročite osebju na enoti, da se lahko označijo.

Če pogrešate osebne stvari vaših svojcev vas prosimo, da se oglasite v domski pralnici, v dopoldanskem času, do 13. ure. V roku enega meseca bomo neoznačeno perilo morali zavreči.

Zaščita po 1. poživitvenem odmerku proti težjemu poteku bolezni sčasoma upada. Drugi poživitveni odmerek obnovi zaščito proti težji bolezni, hospitalizaciji in smrti.
Pričakuje se, da bodo v jeseni na voljo tudi posodobljena cepiva proti covid-19, ki bodo predvidoma bolje ščitila pred samo okužbo z različico omikron. V tem primeru bo v jesensko – zimskem času smiselno še eno cepljenje proti covid- 19, ko bo potekalo cepljenje proti gripi.
Drugi poživitveni odmerek proti covid- 19 je predvsem priporočljiv za osebe s povečanim tveganjem za težji potek covid -19 (posebej ranljivi kronični bolniki), stanovalce DSO in vse osebe stare 80 let in več. Priporočljiv pa je tudi za osebe stare 60 let in več.
Cepljenje z 2. poživitvenim odmerkom se opravi vsaj 3 mesece po 1. poživitvenim odmerkom ali potrjeni okužbi s covid -19. Glede na priporočila stroke pripravljamo sezname stanovalcev, ki se želijo cepiti ter kontaktiramo svojce.
Sama izvedba cepljenja bo potekala s strani domskega zdravnika in zaposlenih iz ZD Litija.

OBNOVA ENOTE GRAJSKE GOSPE V GRADU

Konec julija 2022 smo zaključili z gradbeno obrtniškimi deli prve faze prenove enote Grajske gospe. Izvedena je bila obnova 4 sob, v katere so se vgradile kopalnice. Vse sobe so opremljene s sodobnim sestrski klicnim sistem in tablicami za beleženje opravljenih storitev. Obnovila se je skupna kopalnica, preuredil se je prostor, ki bo namenjen domski kapeli, vgradilo se je novo stranišče za zunanje obiskovalce. Z novo ureditvijo prostorov smo pridobili prostor za garderobe v kuhinji. Na podstrešju se je izdelala »server« soba. Vsi prostori imajo nove tlake, inštalacije, razsvetljavo, talne obloge in slikopleskarska dela. Poskrbeli smo tudi za ustrezno prezračevanje.

Vrednost izvedenih gradbeno obrtniških del prve faze je znašala nekaj manj kot 325.000 EUR.
Dobava in montaža lesene opreme bo predvidoma med 8 in 14. avgustom. Druga faza obnove se bo pričela, po kolektivne dopustu izvajalca gradbeno obrtniških del in sicer konec meseca avgusta. Predvidevamo, da bo selitev stanovalcev v potekala v zadnjem tednu avgusta. Potem bomo nadaljevali z drugo fazo.

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.