na obisku pri predsedniku g. Pahorju

Dom usklajenih odnosov


28. marca 2023 je v imenu Doma Tisje, direktorica Irena Špela Cvetežar, na Brdu pri Kranju sprejela bronasto priznanje za delo po modelu Kulture usklajenih odnosov. Pred desetimi leti smo se v Domu Tisje pridružili izobraževalnemu programu iz kongruentne odnosne nege, ki ga je izvedel začetnik tega koncepta, gospod Rudiger Bauer. Koncept se je kasneje razvil v širše zastavljeno Kulturo usklajenih odnosov. Za učiteljice omenjene metode dela smo se izobrazile štiri zaposlene, ki smo že med samim izobraževanjem pričele z uvajanjem omenjenega modela v naš dom.

Kultura usklajenih odnosov je model dela v stacionarnih socialno varstvenih ustanovah, ki izhaja iz teoretičnih spoznanj naravnanosti na osebo. Avtorji, ki so delovali na različnih področjih dela z ljudmi, predvsem na področju svetovanja, psihoterapije, nege in oskrbe, so prišli do spoznanja, da je pri delu z ljudmi potrebno izhajati iz posameznika, njegovega sveta, vrednot in prepričanj, za kar je osnova življenjska zgodba posameznega stanovalca.

Model Kultura usklajenih odnosov je nastal kot protiutež uveljavljenemu medicinskemu modelu. Govori o procesih in strukturah storitev dolgotrajne oskrbe z vidika naravnanosti na osebo ter o pogojih za kakovostno življenje stanovalcev v ustanovi oz. bivalnih skupinah. Poudarja tudi pomen delovnega okolja, v katerem so zaposleni pomembni pri sooblikovanju in soodločanju na nivoju posameznih bivalnih skupin in posledično bolj notranje motivirani za delo s stanovalci. Model postavlja v ospredje usklajenost delovanja celotne ustanove, saj je le-ta nujna za optimizacijo dela in življenja v domu.

Zacvetela je pomladMesec marec je čas, ko se prebujamo iz zimskega spanja in pozdravljamo pomlad.
Uvod v dogodkov poln mesec so pripravili Ljudski pevci iz Polšnika, ki so zapeli in zaigrali nekaj ljudskih pesmi ter ogreli naša srca. Kako pomembno je petje nas vsakokrat spomni hišni pevski zbor Tisa, ki pridno vadi in s pesmijo obuja spomine na svoje mlade dni.
Dne 8. marca smo praznovali dan žena in naše gospe že navsezgodaj razveselili s tulipani. Ob tem pa smo se pogovarjali o boju žensk za večjo enakopravnost, za pravice in dosežke žensk. V ta namen smo organizirali razvedrilni program, obiskala sta nas Duo Midva, ki sta zaigrala nekaj pesmi.


Obiskujejo nas otroci iz okoliških osnovnih šol, tokrat so prišli otroci iz OŠ Gradec in OŠ Šmartno. Tako krepimo vezi in spodbujamo medgeneracijsko udejstvovanje, kjer se učijo eni od drugih - otroci se učijo modrosti, starejši pa zopet raziskujejo mladostniško radovednost. Prav tako, kot vsak mesec, smo se spomnili vseh slavljencev, ki praznujejo rojstni dan v mesecu marcu in jim pokazali, koliko nam pomenijo. Tokrat je bila z nami Lara Hrastnik, mednarodno priznana harfistka, ki se redno udeležuje tekmovanj in dosega odlične uspehe. Na praznovanju pa sta se nam pridružila tudi Anja Bregar in Matevž Juvančič na harmoniki. Sta nadobudna učenca Glasbene šole Bučar, s katero že dolgoletno sodelujemo.

Akcija Manj svečk za manj grobov


V sklopu akcije Manj svečk za manj grobov smo prejeli donacijska sredstva, ki smo jih namenili nakupu pripomočka za fizioterapevtsko obravnavo stanovalcev.
Stanovalci enote Nagelj, ki so prvi preizkusili pripomoček, se pridružujejo naši iskreni zahvali vsem prostovoljcem, koordinatorjem in organizatorjem akcije.
Posebej pa se zahvaljujemo vsem občankam in občanom Občine Litija in Šmartno pri Litiji. Vsako leto zavzeto sodelujete v akciji z večplastnim namenom in tako aktivno pripomorete k izboljšanju življenja najšibkejših članov naše družbe. Iskrena hvala.Obiskala nas je tudi Moška vokalna skupina Lipa Litija, ki je poskrbela za dobro vzdušje in veselje v očeh stanovalcev. S svojimi vokali so nas popeljali v pristno doživetje pesmi in nas spravili v poskok, da smo tudi zaplesali.


Obisk Rdečih noskov s svojimi vragolijami vedno poskrbi za veselje stanovalcev. Prav tako pa nas je obiskala ga. Mavretič iz knjižnice Litija in stanovalcem pripravila prijetno bralno uroV mesecu marcu smo pričeli z gospodinjskim krožkom, kjer vsak teden na drugi enoti s skupnimi močmi pečemo jed, ki si jo stanovalci zaželijo. Tako smo zaenkrat na enoti Nagelj spekli palačinke, na Vrtnicah štrudelj in na enoti Lokvanj jabolčno pito. Krožka so vsi veseli. Z njim spodbujamo kreativnost stanovalcev, vzajemno sodelovanje, kognitivne dejavnosti, kjer se spominjajo, kako so doma poskrbeli za hrano, hkrati pa dobimo še kakšen dober recept za naslednje kulinarične podvige.

Za konec meseca in v vzdušju priprave na veliko noč, nas je obiskal g. Matiček Smrekar z ženo. Pripravila sta delavnico izdelave butaric in šopkov. Butarice so bile izdelane za enote, šopke pa so si sodelujoči udeleženci lahko vzeli s seboj.
Delavnica je požela ogromen uspeh, saj smo veselo in naglas peli radostne pesmi. Marec nas je navdal tudi z delovno vnemo. Tako smo s skupnimi močmi pričeli urejati cvetlična in zeliščna korita, da bodo rastline lahko na novo zaživele in nas razveseljevale s svojim lepim videzom ter opojnimi vonjavami.

Tudi dan žena smo v Domu Tisje Litija prav po damsko počastili. Za stanovalke smo pripravili prijetno razvajanje z dišavami, kjer smo si privoščile masažo rok in manikuro. Skratka, vse tisto, kar se na ta dan za prave dame spodobi. Mučenci pa so se po moško družili ob kozarčku in klepetu v naši kavarni.

Vse naše marčevske prireditve so v bistvu bile namenjene ženam in možem - materam in očetom, saj je god svetega Jožefa posvečen očetom, 25. marec pa je materinski dan. Otroci iz OŠ Gradec so nam s svojo razigranostjo polepšali dopoldne in prinesli rože, ki so jih sami izdelali. Moška vokalna skupina Lipa je poskrbela za dobro počutje, ki ga lahko ustvari le lepo odpeta pesem. Bralna ura s Knjižnico Litija nas je z besedo popeljala na Machovo učno pot, v kateri se znajde tudi povest Janeza Trdine »Zakleti oreh«. Za konec meseca pa smo pričeli s pripravami na veliko noč. Naš dom smo pomladno okrasili in izdelali lepe butarice za cvetno nedeljo.

Lahko rečemo, da je bil mesec marec res pisano lep, ter prežet s hvaležnimi spomini na starše in starševstvo. Prav zato nas je v teh dnevih obiskalo tudi mnogo hvaležnih hčerk in sinov, ki so z rožami in drobnimi pozornostmi prihajali voščit mami ali očetu. In marsikatero oko se je od sreče zarosilo…
Prazniki nas združujejo in človeška bližina je tisto, kar šteje!

Stopite v stik z nami

Pošljite povpraševanje >
 

Aktualno

 
 
Obisk učencev Osnovne šole Šmartno
05.06.2023
V ponedeljek 5.6.2023 ob 13. uri obisk učencev Osnovne...
 
Medgeneracijsko druženje v sodelovanju z Zavodom Bogenšperk
03.06.2023
V soboto 3.6.2023 od 9. do 12. ure bo medgeneracijsko...

Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke Iz Doma Tisje

Ob 70. obletnici Doma Tisje smo izdali knjigo: Kje so tiste stezice - zgodbe in pobarvanke iz Doma Tisje.


Kupite jo lahko v recepciji Doma Tisje ali v Kavarni Tisa.

Dom Tisje - skozi čas in sedanjost


 

Pomembnejše dogodke prehojene poti si lahko ogledate v kroniki Doma Tisje, ki nosi naslov Dom_Tisje_skozi_cas_in_sedanjost

 

Zgodbe in recepti naših babic

   
  Izšel je 1. PONATIS - Kuharske knjige, ki so jo pripravili stanovalci Doma Tisje; poleg receptov ponuja tudi zanimive zgodbe ...
   
   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.